Endelig hjemme

Han har hatt en lang og kronglete reise, men i Hamar og HamKam føler Aleks at han har kommet hjem.

Annonse:

Historien om Aleks i HamKam er en historie om frivillighet, men det er også en historie om en ny start. Han kom inn i klubben via gatelaget, fikk en mulighet til å jobbe litt gjennom arbeidstiltak fra NAV, og gjorde sakene så godt at han i dag er heltidsansatt i Eliteserieklubben, som en slags altmuligmann. Han er vaktmester på stadion, materialforvalter for a-laget, han serverer mat til A-laget og bidrar på alle hjemmekamper, og han scorer fortsatt mål for gatelaget. Da vi møtte ham på Briskeby høsten 2019, var livet allerede god vei på rett kjøl.

Tekst: Mats Schjølberg Ulshagen
Foto: Erik Thallaug

For tre år siden var Aleks på bunn, han ventet på kommunal bolig i Hamar etter blant annet å ha mistet jobben, og for å ha et sted å gå til noen dager i uka, i tillegg til et par måltider mat, ble han med på HamKams nystartede gatelagssatsing.

– Dette er et lavterskeltilbud for dem med rusutfordringer, som en rekke klubber har satt i gang. Vi satte i gang i 2017, med tilbud om lunsj og to treninger i uka. De spiller en egen serie, det er gatelagsturneringer og for oss er gatelaget sidestilt med A-lag, rekrutt og junior. VI har fire lag i klubben, forteller daglig leder John Arne Rise i HamKam. 

ÅRETS FOTBALLFRIVILLIG

  • Initiativ fra OBOS – gjelder hele fotballnorge

  • En person eller gruppe frivillige som bidrar til gode fotballopplevelser

  • Nominasjonsperiode til 4. oktober – avstemning til 10. oktober

  • Vinner får et gavekort a 15.000,-, samt 50.000,- fra OBOS til sin lokale breddeklubb

Han forteller at Aleks fra første stund viste interesse for å stille opp utover lunsj og trening, og hjalp til med alt mulig.

– Han har alltid vært veldig på tilbudssiden, og etter hvert begynte han å jobbe litt for oss gjennom arbeidstiltak i NAV. Fra i år er han ansatt i en 50 % stilling som kokk, men med ansvar for mye. Han er allsidig og fikser alt. Vi merker veldig i jobben han gjør at han er opptatt av klubben, han kommer med gode innspill og er veldig arbeidsom, slår han fast.

Livsendrende

Hovedpersonen selv er veldig glad for sjansen han har fått, og setter stor pris på hvordan han har blitt tatt imot i klubben.

– Jeg føler meg veldig velkommen. Det er en sosialt flott arbeidsplass, med et godt miljø, og jeg føler at jeg blir behandlet som alle andre her. Alle har sine oppgaver og spesialiteter, og blir satt pris på på samme måte. Det gjør meg veldig ydmyk, og gir meg lyst til å gjøre mer, forteller han.

Han er ikke i tvil om at det finnes mange som han, folk som gjerne ville ha bidratt om de fikk sjansen, med kvaliteter og kunnskaper som de ikke får vist fram.

– Det er litt av poenget med gatelaget, og også hvorfor jeg har lyst til å dele min historie, å få fram disse ressursene. Det kan være folk som har falt mellom to stoler, folk med prestasjonsangst, som ønsker å jobbe, forklarer han.

For han selv har det vært en livsendrende erfaring.

– Jeg har vært en rotløs type, som har flytta mye rundt. For første gang føler jeg meg imidlertid hjemme et sted nå. Når jeg har vært ute av byen, og kommer på E6 og får se Vikingskipet, så føler jeg at jeg har kommet hjem. Jeg har aldri hatt det sånn før, sier han.

Blitt bedre

Å få trene og spille fotball, med fullt utstyr og i serie og cup, er også en ny opplevelse.

– Jeg har aldri vært spesielt interessert i fotball. Jeg spilte jo litt på skolen, i friminutter og sånn, men du kan si at jeg startet karrieren sent. Jeg er nok ikke blant de beste på laget, men jeg merker at jeg blir bedre. Men jeg er fortsatt forholdsvis dårlig, ler han.

Gatelaget til HamKam er også i fremgang, og har en bedre sesong i år enn i fjor.

– Vi kom nest sist i fjor, og tapte det meste av kamper, men i år går det bedre. Nå trener vi hele året, og det går jevnt og trutt bedre, sier han.

Selv henter han inspirasjon fra HamKams forsvarskjempe fra Færøyene.

– Jeg spiller forsvar, og det er klart jeg ser på hvordan de gjør det på A-laget. Odmar er et perleeksempel, en solid fyr, og jeg følger mye med på han. Nå blir jeg jo bedre og bedre kjent med em, og kan få noen gode tips og råd, smiler han.

Toppfotball

Aleks er på jobb tidlig om morgenen, både i treningshverdag og på kampdag, og bidrar med langt mer enn å lage frokost og lunsj.

– Jeg kan hjelpe baneansvarlige med forskjellige ting, og elektronikkansvarlige, sørger for at det er reint og ryddig på kjøkkenet, serverer på VIPen under kamp. Det er hele tiden noe som må gjøres, forteller han.

Han jobber nok godt over de 50 % han er ansatt for.

– Det er alltid noe som trengs å gjøres. Men jeg har blitt tatt så godt imot her, det fyller på bøtta og man får lyst til å gi mer tilbake. Jeg har hatt mange forskjellige jobber, og har mange kvaliteter og egenskaper som kan komme til nytte, sier han.

Han synes spesielt det er spennende å være en del av norsk toppfotball.

– En ting er det å trene fast, og få innpass i det å jobbe, men det å være med på et arrangement i OBOS-ligaen på ekte. Med media crew, presse og klubblegender som kommer på VIP-en. Det er jo litt artig, avslutter han.

Annonse fra Obos-ligaen: