En klubb basert på frivillighet

Små klubber som Stjørdals Blink, med begrensede budsjetter, har ikke råd til mange heltidsansatte, og må til en stor grad basere seg på frivillighet. Vi tok turen på sensommeren i fjor.

Annonse:

Forskjellene på fotball-Norge blir vel knapt nok større enn i OBOS-ligaen. Klubber med et tosifra antall fulltidsansatte møter klubber styrt utelukkende på frivillighet. Som Stjørdals Blink.

Tekst: Mats Schjølberg Ulshagen
Foto: Erik Thallaug

Med unntak av spillere med proffkontrakt, og noen av trenerne, er hele Stjørdals Blink basert på frivillighet. Til og med daglig leder Ingvar Rolstad er der på egen tid.

– Det er jo både utfordrende, men samtidig veldig motiverende, å drifte bredde og topp med så begrensende midler, forteller han. 

OM ÅRETS FOTBALLFRIVILLIG

  • Initiativ fra OBOS – gjelder hele fotballnorge

  • En person eller gruppe frivillige som bidrar til gode fotballopplevelser

  • Nominasjonsperiode til 4. oktober – avstemning til 10. oktober

  • Vinner får et gavekort a 15.000,-, samt 50.000,- fra OBOS til sin lokale breddeklubb

De små inntektene de har fra sponsorer går til å dekke nevnte lønninger og daglig drift, og klubben hadde rett og slett ikke fått det til å gå rundt uten frivilligheten.

– Vi er hundre prosent helt avhengig av det, slår han fast.

Bidrar mye

Klubben har imidlertid tatt store steg i retning av å bli mer profesjonell, med en ny stadion og tilhørende fasiliteter, økt fokus på organisering og et målrettet arbeid mot å bli en såkalt kvalitetsklubb.

– Det er mange hensyn å ta, med A-lag, rekrutt og bredde, og heldigvis er det mange som stiller opp, forteller Ingvar, og ramser opp veterangruppa, folk på tiltak fra NAV og Fides, som tilbyr jobb til psykisk utviklingshemmede og andre som har utfordringer i arbeidslivet.

FIDES_skulborstad Mats Ulshagen (1).JPG
FRA ARKIVET: Trine Skulbørstad og Fides bidrar på stadion flere ganger i uka. Til høyre: Steinar Vordal fra banekomiteen. Foto: Erik Thallaug

– Det er en gruppe som bidrar mye, og det er til stor betydning for den gruppe og veldig positivt for oss. Vi hadde rett og slett ikke greid oss uten. Det er så mange som bidrar og som ønsker å bidra. 

Inkluderingsklubb

Ingvar Rolstad forteller at det er en målsetning for klubben å kunne bli profesjonell etter hvert, men at det krever at både næringsliv og kommunen spiller på lag, og at de frivillige fortsetter.

– Det er et mål i løpet av ett eller to år. Det krever imidlertid penger inn, som skal fordeles på bredde og topp, forklarer han.

Han understreker at fotballen har en viktig funksjon når det gjelder alt som har med barn og oppvekst å gjøre.

– Absolutt! Vi samarbeider med barneskolen, og er også en inkluderingsklubb, med tilbud til våre nye landsmenn. Vi er i ferd med å bygge opp et gamingtilbud for ungdom, som har droppet ut eller er på vei ut, og vi etablerer et e-sportlag med det samme utstyret. Det er stor aktivitet på mange, mange fronter, slår han fast. 

BjornKristoffersen Mats Ulshagen.JPG
FRA ARKIVET: Bjørn Kristoffersen fester stoler på ny stadion. Foto: Erik Thallaug

Har trua

Stjørdals Blink går en spennende høst i møte, der fortsatt OBOS-kontrakt ligger i potten.

– Det er vanskelig å si hva slags innvirkning det vil ha å si om vi holder oss eller ikke, men vi jobber med et budsjett med eller uten. Det vil noe ha en del å si for budsjettet, og for det sportslige har det mye å si, forteller han.

Selv tror han imidlertid at det ender bra, også i år.

– Jeg har trua. Jeg velger å ha trua, smiler han.

Annonse fra Obos-ligaen: