Akademiklassifiserings-rapporten 2022

Det har begynt å virke!

Annonse:

I dag ble akademiklassifiseringsrapporten for 2022 lansert. Akademiklassifiseringen 2022 er den tredje og siste klassifiseringen i denne første syklusen. 

Akademiklassifiseringen representerer en profesjonalisering og «benchmark» for hvordan vi jobber med spillerutvikling.

Rapporten består av 3 deler:

  1. Bakgrunn og metode
  2. Rikets tilstand
  3. Klubbene

Last ned hele akademiklassifiseringen for 2022 her

På Johan Cruyff sin tid som spiller i Ajax valgte Cruyff og Johnny Rep lagene som skulle spille mot hverandre på trening, slik at hierarkiet i spillergruppen til enhver tid skulle være oppdatert på ståa, og hvor langt de var kommet i sitt utviklingsløp. Det var legenden Rinus Michels sin måte å kontrollere ting på.

Det ligger andre og mer omfattende kriterier til grunn for oss, i det vi har gjort oss ferdig med tredje omgang av Akademiklassefiseringen. 

På grunn av økte krav med endringer i modell og kriteriesett, er Akademiklassifiseringen i 2017, 2019 og 2022 ikke direkte sammenlignbare. Hverken på klubb- eller nasjonsnivå. Den framgangen som beskrives er betyde-lig større enn det som umiddelbart framkommer for de som ikke har første hånds kjennskap til arbeidet.     
Når det er sagt, det er grunn til å glede seg, det har begynt å virke!

Norsk fotball på vei opp og frem

Perioden etter forrige Akademiklassifisering 2019 har hatt sine utfordringer, men der det oppstår kriser eller hindringer 
 fi nnes det også muligheter. Vi har i lang tid snakket høyt og lenge om at vi driver godt i norsk fotball. På flere nivåer. 

Klubbene våre spiser innpå forspranget kontinentet har tilrevet seg. Våre yngre landslag presterer godt mot de beste og vi har et utrolig spennende U21-Europamesterskap å se frem imot neste sommer, våre spillere gjør seg mer og mer attraktive for klubber vi hadde plakater av på veggen hjemme på barnerommet, og i tillegg eksporteres det spillere ut av landet for stadig høyere verdi. Siden 2014 har vi solgt spillere ut for ca. 2 milliarder. I 2022, vårt hittil beste eksportår ca. 355 millioner.

At vårt største flaggskip, A-landslaget dekoreres av spillere med en drøss av aldersbestemte landskamper hvor ledestjernene dominerer på den aller største scenen, støtter godt opp rundt dette. Vi er ikke lenger der hvor gode prestasjoner var et unntak, vi er en annen plass. Det er mange grunner til å tro at løftekraften norsk fotball har vist, gjennom flere år, kan spores som en konsekvens av bedre, mer nøyaktige arbeidsprosesser i både krets, forbund og ikke minst som en følge av bedre treningsprosesser i toppklubbenes akademier.


Last ned hele akademiklassifiseringen for 2022 her

Modellen for akademiklassifiseringen

AK-Modellen er bygd opp rundt 11 kjerneområder og 207 underliggende kriterier.  


De 11 områdene blir forklart og presentert mer utfyllende i Rikets tilstand inne i selve rapporten.

Modellen er basert på:

  1. NTF-sports referansearbeid siste 12 år, fra verdens beste-,og sammen-lignbare nasjoner og de beste utviklingsklubber. Land som Nederland, Kroatia, Portugal, Belgia, Danmark, Sverige, Island, Spania, Tyskland, England og Frankrike er studert. Men også referanser fra prestasjonsmiljøer utenfor fotballen.
     
  2. En Systematisk gjennomgang av tilsvarende klassifiseringsprogram i Premier-League
    (England), Bundesliga (Tyskland), Jupiler Pro-League (Belgia), Æresdivisjon (Nederland), Tipselite (Sverige), Superligaen (Danmark).
     
  3. Erfaringsutveksling med Double Pass. Det største Akademiklassifiserings-aktøren  i Europa

Last ned hele akademiklassifiseringen for 2022 her

Rikets tilstand

Nedenfor ser du fordelingen av alle klubbene på de ulike vurderingskriteriene.

En prikk representerer en klubb. Prikkene viser spredningen innenfor hvert område.

Fyllingsgraden på det blå sektordiagrammet representerer gjennomsnittet på hvert av de 10 områdene.

Spesifiseringen av hvert enkelt punkt med kommentarer og betraktninger finner du i Akademiklassifiserings-rapporten for 2022.


Last ned hele akademiklassifiseringen for 2022 her

Klubbene

I siste del av rapporten så går man inn på hver av klubbene som har vært med i akademiklassifiseringsprosessen.

Disse klubbene er representert 

Hver klubb omtales på 2 sider og måles på alle kriteriene i modellen. 

Last ned hele akademiklassifiseringen for 2022 her

 

Annonse fra Obos-ligaen: